Развитие без граници
21.09.2022
Сподели: 1
  • Facebook
3271

IQ - ЩО Е ТО И КАК ДА РАЗБЕРЕМ НИВОТО СИ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Днес умствените способности на всеки от нас се оценяват на всяка крачка - от началното училище до професионалния живот. Пряко или косвено. 

Постъпвайки в първи клас, едно дете вече трябва да притежава редица умения, а и знания, за да стъпва на добра основа по време на дългогодишното си обучение в академична среда. Престижната професия изисква не само добра подготовка за изпитите в училище, но и високо ниво на интелигентност. Подборът на кадри в дадена компания е оценка на микс от качества, особено когато става въпрос за по-висока позиция. През целия си живот човек е в цикъл от непрекъснати изпитания на своите умения и таланти.

Нивото на вашия IQ може да проверите, разбира се, с помощта на предназначените за целта тестове. Те помагат да се добие представа на какъв етап е човек в развитието на своята логика, мислене, както и способността за бързо решаване на различни видове задачи. Нека разгледаме по-подробно какво представлява коефициентът на интелигентност, защо не е излишно да знаете нивото си на интелигентност и как то влияе на академичния и работния ви успех.

КАКВО Е IQ

„Ниво на IQ“ – това понятие е достигало до вниманието на всеки един от нас, нееднократно. Но не всеки е напълно наясно какво означава това. Терминът “IQ” идва от английското съкращение "intelligence quotient", което в буквален смисъл се превежда като коефициент на интелигентност. Това е относителен показател за умствените способностите на човек. Този показател се приравнява по скалата на IQ, която пък е съставена на база на средните стойности на огромно множество хора преминали и преминаващи през този тип тестове.

Струва си да се отбележи, че IQ е динамичен показател и може да се променя с времето. Интелектуалните способности на един и същи човек варират в зависимост от възрастта, образованието, здравето, сферата на дейност, наличието на личностно развитие и спорт в живота. Колкото по-многоаспектно се развиваме, толкова по-високи нива на IQ можем да достигнем. Четенето на книги не е единственият начин за повишаване на нашият коефициент. Общото благосъстояние на тялото и духа имат огромно значение. Следователно стойностите на IQ варират, както в положителна, така и в отрицателна посока.

Когнитивните способности на човек могат да бъдат измерени основно с помощта на психометрични (психологически) или IQ тестове - според общоприетата скала те могат да бъдат над, под нормата или да останат на средно ниво. Как да измерите своя коефициент на интелигентност (IQ) и какви тестове обслужват именно тази цел - нека разгледаме по-нататък.

ВИДОВЕ IQ ТЕСТОВЕ 

Няма един унифициран тест за определяне нивото на интелигентност. Можете да разберете своя коефициент посредством различни методи и практики. Ето най-популярните:

  1. Тест на Станфорд-Бине. Днес този тип тестиране се използва най-много за определяне на умствените способности при децата. Това е скала за измерване, която има за цел да определени степента на надареност на децата. Този тест за интелигентност също помага за идентифициране на ученици с обучителни затруднения. Методът е популярен в Съединените щати, Европа и Русия.

    За да преминете този текст, трябва да се изпълнят вербални и невербални задачи в 5 направления:
    • общи познания (обща култура);
    • математическо мислене;
    • визуално-пространствена ориентация;
    • работна памет;
    • нестандартно и гъвкаво мислене (способността да се намери отговор на въпрос без наличие на подобен опит в живота).
  2. Тест на Айзенк. Тестът за знания на британския психолог се състои от 40 комбинирани въпроса - тестът е получил точно такова оформление днес в резултат на многобройни промени. Той също така използва вербални и невербални методи, за да определи колко е развито математическото мислене на човек, визуалната и вербална интелигентност. Задачите са представени под формата на фигури с числа, от които трябва да се избере правилната.
  3. Тест на Векслер. Първоначално разработен за клинични цели при работа с възрастни на по-късен етап се разработва и аналогична версия за деца. Тестът, по примера на предходните, е представен в две части: вербална и невербална част, всяка от които постепенно се усложнява с всяка последващата задача. Първа част се състои от упражнения, където ще бъдат намерени общи въпроси, аритметични задачи, повторение на видяното. Втора част залага на пъзели, картинки, кубчета, пирамидки и други подобни задачи. Тестът на Векслер трябва да бъде преминат пред официални комисии, ако детето е диагностицирано с умствена изостаналост или има други обучителни затруднения.
  4. Тест ШТУР. Провежда се сред тийнейджъри в 7-9 клас, за да се определи способността за логическо мислене, разбиране на модели и аналогии, както и да се установи общото ниво на ерудиция. Тестът от 6 части е базиран на училищната програма, което позволява да се определи общото ниво на един цял клас. Невъзможно е ШТУР да се разглежда като класически IQ тест. Той определя способността на детето да усвои училищната програма, а не общото му ниво на развитие. ШТУР е разработка на научно-изследователски институт по педагогическа психология в Русия.
  5. Тест на Равен. Представлява матрица от 60 рисунки, чиято сложност се увеличава с приближаване към финала на теста. Невербалното тестване поставя като цел пред детето да определи какво липсва във всяка картинка. Помага да се определи коефициентът на интелигентност, както и способността да бъде намерен изход от конкретна ситуация, без опиране на съществуващ опит.

КАКВО Е СРЕДНОТО IQ НА ЧОВЕК

Преминавайки различни тестове за определяне на нивото на своята интелигентност, човек може да постигне 100 точки. Именно тази цифра се счита за осреднена. Също така трябва да се има предвид, че всеки един вид IQ тест се различава в малка или голяма степен от другите, поради което няма единна проверка поставяща всички под общ знаменател.. Следователно всяко достигнато ниво от даден тест, не може да се счита за напълно точно или абсолютен критерий. Също така е важно да се вземе предвид факта, че по правило тестовете са разделени на два вида: тези, които се вземат от деца под 12 години, и тези, които са предназначени за хора над 12 години, в т.ч. възрастни.

Всички тестове за интелигентност се провеждат с продължителност от 15 минути до по-малко от 1,5 часа. Предложеното време се изчислява в зависимост от нивото на задачите, техния брой и сложност. Преминавайки един тест, човек може да достигне резултат от 100 точки, който маркира и средното ниво, в което попадат по-голямата част от хората. Това включва и показател от 90 до 109. Тези, които могат да достигнат 119, се считат за умни хора, тъй като нивото им е над средното. За надарените индивиди нормата е над 130 точки.

Всичко под 80 се счита за гранично ниво за обикновен човек, който няма проблеми с възприемането на информация и ученето като процес.

Средният IQ резултат се изчислява на база на  броя на хората постигнали 100 точки. Този брой се преразглежда постоянно, като се има предвид темповете, с която интересът към IQ нараства всяка година.

В случай, че вашето ниво на IQ след теста не ви задоволи, не се отчайвайте. Този показател не може да се нарече напълно обективна оценка на интелигентността на човек. В крайна сметка всеки тест не може да включва абсолютно всичко и да обхване всички силни и слаби страни на човек.

В много компании при кандидатстване за работа е задължително да се вземе предвид броят на получените точки при преминаване на IQ или психометричен тест. Но също така си струва да се отбележи, че това изобщо не показва професионализма на служителя, неговате етика и със сигурност не регистрира неговото образование. За много професии последните компоненти се считат за основни.

КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВАТ IQ-ТЕСТОВЕ

Има ред причини, поради които бихме могли да прибегнем до IQ тест. Голям брой хора следят нивото на своето умствено развитие, а проверката на нивото на интелигентност помага много за това. При други водещо е любопитството. Има и такива, които се съмнява в когнитивните си способности, затова прибягват до тази “висша” форма на проверка.

Някои училища по света прибягват регулярно до проверка на интелектуалното ниво на своите ученици - за това те използват специализирани тестове, предназначени за деца в училищна възраст. Това помага на учителите да разберат какво е нивото на усвояемост на училищната програма, дали учениците успяват да се адаптират към процеса на учене. Това също е важно за приема в някои училища - някои училища приемат ученици с определено ниво на IQ.

Не само учениците биват тестирани - често при наемане на работа работодателите подлагат своите бъдещи служители на подобен тип тестове с цел определяне степента на гъвкавост на техният интелект. Това е важно за големи застрахователни, одиторски или юридически компании, където освен професионализъм и познаване на бизнеса са важни математическите и аналитични умения, и способността за ситуационно мислене.

Идентифицира се също средното ниво на интелигентност на гражданите по страни. Като вземат предвид получените данни, много учени спорят помежду си - в кои страни хората са по-интелектуално развити. Някои вярват, че това са тези, които живеят в по-студен климат. Въпреки това, има доказателства, че жителите на Тайван и Сингапур имат едно от най-високите нива на IQ сред световното население.

Съвсем не пречи всеки човек, периодично, да проверява своето ниво на интелигентност, за да разбере своите силни и слаби страни. Благодарение на този тест можете да работите върху развитието си, насочвайки усилията си в правилната посока.