Развитие без граници
10.08.2020
Сподели: 4
  • Facebook
8022

РАЗВИТИЕ НА ФИНИТЕ ДВИГАТЕЛНИ УМЕНИЯ НА РЪЦЕТЕ ПРИ ДЕЦА В ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ

Важно е да се развие подвижността и гъвкавостта на пръстите от най-ранна възраст. Такива способности ще бъдат основа за онези дейности, които изискват добри фини двигателни умения. Нека поговорим за особеностите на ранното развитие при децата и изберем упражнения, които са подходящи в предучилищна възраст.

Защо е нужно да развиваме двигателните умения

Контролът над движението на пръстите е основно умение за хората. Използва се в почти всяко изследване или свързана с работата дейност. Без способността за внимателно отмерване на всяко движение е невъзможно овладяването на умения като писане, рисуване, работа с клавиатура, свирене на музикален инструмент и тн. Дори елементарните ежедневни задачи като връзване на връзките на обувките или разплитане на възли изискват да имаме високо ниво на контрол на пръстите. Ето защо се обръща внимание на двигателното развитие от най-ранните години на детето.

Учените отдавна установяват връзка между уменията за кординация на пръстите и интелектуалното развитие. Тренирането на гъвкавостта и подвижността на ръцете също поставя фокус върху онези области на мозъчната кора, които са отговорни за паметта, вниманието, речта и визуалното възприемане на информация. По този начин подобряването на точността и силата на натиска (координацията) на пръстите има пряко отражение в развитие или затвърждаване на други способности на детето.

Много игри в детската градина и у дома са насочени към развиване на онези умения, които ще ви бъдат полезни в първи клас, а обучението за подвижност на ръцете не е изключение. Именно то ще се превърне в основа за преподаване на писане и по-нататъшното формиране на красив почерк. Следователно, развитието на фини двигателни умения при малки деца изисква специално внимание. Кои са важните нюанси, които родителите е желателно да вземат предвид?

Развитие на фините двигателни умения на ръцете при малките деца

Независимо дали става въпрос за фина двигателна подготовка или за развитие на други основополагащи умения, има редица препоръки, които родителите трябва да вземат предвид, така че заниманията да са едновременно продуктивни и стимулиращи. На първо място, трябва да изберете упражнения, които включват елементи на игра. Детето не трябва да се преуморява и отегчава от занятията, в противен случай можем да сме сигурни, че ще загуби мотивация да тренира. В такъв случай ще бъде много трудно да се постигне някакъв видим резултат във времето.

Когато детето е ангажирано да изпълни дадена задача, родителите трябва да присъстват редом до него и да участват активно в процеса на обучение. Помогнете на вашето дете, ако има затруднения с някое упражнение, и го похвалете, дори и да не се получи. Тогава тренировките няма да предизвикат негативни асоциации, умението за трансформиране на негативното в позитивно носи неподозирани ползи.

Занятията не трябва да отнемат много време. По-добре е да направите няколко кратки тренировки в различно време на деня, отколкото да правите едно и също упражнение  в продължение на дълго време. Намерете няколко игри, които ще помогнат на двигателните умения на вашето дете и ги редувайте през цялата седмица. Колкото по-разнообразно е натоварването, толкова по-лесно ще бъде да се поддържа интереса на детето. Ключът е в минутите прекарани в повторение, затвърждаване и плавно надграждане. Приучаване към постоянство се отплаща повече от щедро!

Ефективността на такова обучение до голяма степен зависи от избора на образователни игри и упражнения. Нека поговорим за това кои биха били най-препоръчителните за развитие на фини двигателни умения при деца в ранна възраст.

Образователни игри за двигателни умения на ръцете

Съвременните учители в детската градина и в училище често отбелязват, че за двигателното развитие на децата има още какво да се желае и с какво да се допълни. Има редица игри и упражнения, които могат да подобрят подвижността и гъвкавостта на пръста. Помислете за тези, които са подходящи дори за малки деца и носят най-високи резултати:

  • Игри с пръсти. Основното предимство на такива упражнения е, че са подходящи дори и за най-малките. Игрите с пръсти съчетани с пеене и рецитиране на забавни детски рими повишават настроението на детето
  • Оригами. Правенето на хартиени фигури с всякакъв мащаб допринася не само за развитието на гъвкавост, но и за формирането на постоянство при малките деца. Подобни упражнения биха били трудни в самото начало, но постепенно децата ще подобрят уменията си и ще се научат да дават на хартията най-неочаквани форми.
  • Моделиране от пластилин или тесто. Този тип креативност насърчава развитието на двигателните умения на пръстите и тренира ръцете по незаменим начин. За да се получи замислената фигура, трябва внимателно да прецени всяко движение, защото твърде мекото или силно натискане може да осатви нежелан отпечатък.
  • Шнурче. Дори обичайното връзване на връзки за обувки е важно фино двигателно обучение. Можете също да приканите детето си да разплете свободни възли на връзките - това упражнение ще помогне на децата да се научат да контролират по-добре амплитудата в движенията на пръстите.
  • Монтаж на конструктор. Днес можете да намерите много вариации на тези играчки, буквално за всеки вкус. Освен ползите за развитието на уменията на пръстите, децата се научават да проявяват въображение, да действат “нешаблонно”. Те подреждат частиците по собствена преценка и сглобяват различни фигури от един и същи комплект - къщи, коли, роботи и т.н.
  • Живопис. Когато дете рисува с молив или бои, то се научава да изразява въображението и мислите си на хартия. В допълнение, трябва да координира движението на пръстите, което има положителен ефект върху двигателното развитие. Рисуването може да се нарече “подготвителен етап” за учене на писане.

Така че развитието на фини двигателни умения при децата в предучилищна възраст е вид подготовка за постъпване в първи клас. Но трябва да усъвършенствате цялостно уменията на детето, защото гъвкавостта и подвижността на пръстите е само една от основните способности, които трябва да се тренират. Нека да поговорим за програми, които развиват както двигателните умения, така и интелекта на децата в предучилищна възраст.

Какви методики е най-добре да изберете

За успешната адаптация в училище детето трябва да дойде в първи клас уверено. За да направите това, трябва да подходите към развитието на неговите способности по-мащабно. Освен фините двигателни умения е необходимо да се тренира логическото мислене, паметта и да се разшири креативността. Техника, която върши отлична работа с тази задача и също така учи децата да смята бързо наум, е менталната аритметика.

Тя се основава на смятане по специален начин - чрез абакуса и неговите топчета. Първо, децата се научават да използват сметалото с ръце, овладяват принципа на работа на този инструмент, а по-късно се опитват да изпълняват прости математически операции с тях. Когато този метод на смятане вече не създава трудности, децата се научават да си представят “абака” в съзнанието си и да смятат вече и наум. С течение на времето уменията се усъвършенстват и децата показват невероятни резултати, защото успяват да извършват изчисления дори по-бързо, отколкото възрастен, въоръжен с калкулатор.

Основна характеристика на менталната аритметика е едновременното използване на двете полукълба на мозъка: лявото, което ни позволява да мислим логично и аналитично, и дясното, което отговаря за творческия потенциал, креативността и негово величество въображението. Това многоаспектно натоварване кара човешкия мозък да работи по-продуктивно, което има положителен ефект върху съставните елементи на интелекта:

  • скоростта на реакцията се увеличава, което позволява по-бързо да реагират и решават задачите.
  • концентрацията се подобрява, което значително помага да се поддържа вниманието в класната стая в училище.
  • формират се връзки между двете полукълба на мозъка, което позволява по-ефективно изучаване в училище и у дома.
  • тренира паметта, както и уменията за работа с информация.
  • развива се логическото мислене и аналитичните умения.
  • развива творческия потенциал и креативното мислене.
  • встъпителната нужда от интензивна работа с ръце гарантира активирането на мозъчни центрове

В допълнение, менталната аритметика е отличен тренажор за фини двигателни умения и инструмент, който позволява да се усвои бързо смятане наум, без използване на калкулатор. Предимствата на тази техника я правят една от най-ефективните програми за развитие на деца в предучилищна и училищна възраст.

Обучението по ментална аритметикa е чудесен начин да се подготвите за училище. Двигателното и интелектуалното развитие, което детето, ще получи благодарение на тази програма, ще се превърне във важна база за по-нататъшното развитие и в целия съзнателен живот. Придобитите когнитивни уменията през цялия курс на обучение ще останат завинаги, което означава, че дори в зряла възраст тази техника неведнъж ще помага за постигане на успех във всяко начинание.